Magazine

aromatherapie-150x150

Aromatherapie

Als je de term Aromatherapie hoort, denk je waarschijnlijk dat dit een van de vele alternatieve therapieën is. Sommigen denken aan een schoonheidsbehandeling met, meestal, vrij kostbare oliën. Anderen denken aan massages die tot algehele ontspanning kunnen leiden.

Verder kennen we allemaal de flesjes etherische oliën, te koop bij warenhuizen of bij reformzaken.

Meestal staan deze dan naast de vele soorten potpourri’s met de bedoeling de etherische olie hierop te druppelen om een bepaalde geur te versterken. Ook kun je de etherische olie in een bakje water druppelen of in een brandertje. Hierop kom ik later nog terug.

Maar…..Aromatherapie is absoluut meer dan een trend. Het is een effectieve, holistische geneeskunst, die gericht is op het voorkomen van ziektes en de symptomatische behandeling van lichte aandoeningen.

De toepassing van etherische oliën stamt volgens archeologen en wetenschappers al vanaf 3000 v. Chr. In Egypte werden zalven, pasta’s, parfums samengesteld uit een grote verscheidenheid van bomen en planten. Vaak werden houten vaten met oliën bijgezet in de piramides en werden de doden gebalsemd met mirre en ceder.

Ook werd in Arabische geschriften de kunst van het distilleren aangetroffen, een manier die nog steeds, ook nu, wordt toegepast, zij het wat verfijnder.

Een belangrijke waarschuwing: neem nooit etherische oliën in!!!! Dit kan gevaarlijk zijn.

Het is onbegrijpelijk dat in simpele begeleidende boekjes die worden aangeboden, nog steeds staat dat je etherische oliën op bijvoorbeeld een suikerklontje kunt innemen of een aantal druppels aan de thee kan toevoegen. Doe het niet!!!

Er zijn gevallen bekend dat mensen maag- en slokdarmklachten kregen, ernstige lever- en nierklachten en dat is logisch als je weet dat bijvoorbeeld 1 druppel etherische olie vele kilo’s van een bepaalde plant/struik vraagt.

Bovendien is de opname van etherische oliën het meest effectief door opname via de huid en door inhalatie.

Wrijf bijvoorbeeld wat knoflookolie onder je voetzolen en je zult merken dat na zo’n 15 minuten de geur van deze olie in de adem terug te vinden is. Zo snel is de opname door de huid!

Het is verder van belang te weten dat etherische oliën NOOIT direct onverdund op de huid mogen worden aangebracht. Er zijn enkele uitzonderingen: theeboom-olie (teatree) en lavendel zijn daar een voorbeeld van.

Etherische oliën moeten altijd toegevoegd worden aan een z.g. draagolie. Het beste kan hiervoor een zuivere plantaardige olie gebruikt worden, zoals zonnebloemolie (eerste koude persing), druivenpitolie, amandelolie, om maar enkele redelijk goedkope en goede basisolieën te noemen.

In de aromatherapie geldt de regel: “Meer is beslist niet beter.”

TIPS:

 • Wil je zelf gaan experimenteren, koop een goed boek over aromatherapie. Er zijn vele goede boeken te koop.
 • Koop etherische olie van goede kwaliteit. Op het etiket moet zowel de botanische naam staan als het deel van de plant.
 • Vermijd etherische oliën die niet in ondoorschijnend glas worden aangeboden.
 • Vergelijk de prijzen in diverse winkels: een flesje rozenolie voor een tientje is een lachertje.
 • Gebruik je neus: als je aan een flesje ruikt en je bespeurt een weeïge, ranzige lucht, heb je alle kans dat de etherische olie vermengd is met een goedkope draagolie en te koop wordt aangeboden als zuivere olie. Een prettige atmosfeer in je huis Etherische oliën kun je heel goed gebruiken om een prettige atmosfeer in je huis te scheppen. Je zult merken dat de ruimte gevuld wordt met een heerlijke geur. Tot slot: Heeft de griep ook in jouw huis toegeslagen en ligt je partner of kind hoestend en koortsig in bed, verdamp dan wat teatree-olie in een lampje, eventueel onder toevoeging van een paar druppels eucalyptus. Zo zijn er talloze prachtige voorbeelden en recepten te geven van de toepassing van etherische oliën, met recht een gift van de natuur!
 • Er zijn zo’n 26 tekens in het gezicht die deze tekorten aangeven. Je kijkt naar glanzen, kleuren en huidstructuur veranderingen.
 • Je slaat daarbij twee vliegen in een klap: de atmosfeer in huis wordt gezuiverd en de afweer wordt verhoogd.
 • Pas ook hierbij op dat je geen synthetische oliën gebruikt (bijv. nagemaakte rozenolie of zogenaamde “parfumoliën”). Verblijf je wat langer in een ruimte waar je dit soort oliën brandt, dan kun je misselijk worden of hoofdpijn krijgen.
 • Vul de schaal van je aromalampje met water en voeg hieraan enkele druppels etherische olie toe, bijvoorbeeld: lavendel, sinaasappel, bergamot, den.
 • Natuurlijk is het zo dat de beste kwaliteit oliën tevens het duurste is. Bedenk echter, dat je slechts weinig nodig hebt om resultaat te behalen.

 

voetreflexologie

Voetreflexologie

De gedachte achter de methode van reflexologie is, dat “ziek” zijn het signaal is van een verstoorde harmonie tussen de eenheid van lichaam en geest.

Het doel van de reflexologie is om deze harmonie weer te herstellen. Door massage, druk en warmtetoevoer van de beoefenaar kunnen de blokkades die zich in het lichaam hebben gevormd, worden opgeheven. ( De organen en weefsels in het lichaam hebben alle een reflexie in de voet. De uiteinden van de zenuwen). Bij een verstoring zal dit tijdens de massage merkbaar zijn door het ontstaan van pijn, prikkels, jeuk, verandering van huid (eelt, transpiratie), kleurverschil e.d. De plaats waar deze gevoelens ontstaan geeft weer welk orgaan of lichaamsdeel niet goed functioneert.

Wanneer de blokkades zijn opgeheven of opgelost is het lichaam in staat zichzelf te genezen. Een voetreflexoloog geneest dus niet, zij helpt u slechts te genezen. Een voetreflexoloog gaat er vanuit, dat de mens als “geheel” wordt behandeld en niet alleen dat gedeelte van de voet waar zich de pijn of klacht bevindt.

Voetreflexologie is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode. Naast de reflexologie kunt je je genezing nog bevorderen met andere natuurlijke methoden, zoals een betere voeding, leren ontspannen van het lichaam, kruidenthee, homeopathie, Bachremedies enz., afhankelijk van de diagnose.

Bijverschijnselen

Afhankelijk van de persoon kunnen soms de volgende bijverschijnselen optreden:

Tijdens de behandeling

 • meer dan normaal transpireren,
 • het koud of juist warm krijgen
 • prikkelingen
 • geeuwen/ slaperigheid
 • huilen
 • opkomende emoties, enz
 • Vlak na de behandeling
 • duizeligheid
 • gevoel van zweven
 • op wolkjes lopen
 • blijheid en ruimte voelen
 • een energiek gevoel
 • loomheid
 • Dagen na de behandeling (soms ook enkele uren erna)
 • de urine is donkerder (afvalstoffen zijn losgekomen en verlaten het lichaam)
 • (oude) kwalen komen (even) terug om daarna te verdwijnen
 • meer afscheiding (ontlasting, transpiratie, witte vloed, oorsmeer e.d.)
 • veranderde gevoelens op allerlei gebied.
 • Wat er ook gebeurt, alles is goed, want dat wil zeggen dat er iets in gang is gezet en ieder mens verschilt, dus reageert een ieder ook anders.

Verder is het niet aanbevolen om alcohol te gebruiken, omdat dit een heftige reactie van het lichaam te weeg kan brengen. Veel thee (looizuurarm) en water drinken.

 

ayurveda-150x150

Ayurveda

De essentie van Ayurveda berust op de leer van de vijf elementen: ether (akash), lucht (vaya), vuur (tejas), water (jala) en aarde (prihivi). Zowel de schepping, het universum, lichaam en innerlijk lichaam zijn aan het principe van deze elementen onderhevig.

De kennis omvat naast lichamelijke aspecten ook de relatie tussen mens en kosmos en het geestelijke aspect.

Volgens de leer van de Ayurveda heeft elk mens 4 biologische en spirituele instincten zoals een religieus, een financieel, een voortplantings instinct en het instinct om vrij te zijn. Een goede evenwichtige gezondheid is de basis voor bevrediging van deze instincten.

Ayurveda helpt de gezonde persoon zijn gezondheid te behouden en de zieke mens de gezondheid te herkrijgen. Ayurveda beperkt zich niet tot het genezen van ziekten, maar richt zich met name op het behoud van fysieke, mentale en sociale gezondheid van elk individu. Veel aandacht wordt besteed aan preventie door het versterken van het immuunsysteem

Het uitgangspunt

Volgens de Ayurvedische geneeskunde worden alle mensen geboren in een staat van evenwicht. De eenheid van lichaam, psyche en menselijke emoties is voor de Ayurveda – zoals voor veel oosterse geneeswijzen – uitgangspunt. Door oorzaken als slechte voeding, verwaarlozing of verandering van hun – voor hen beste – leefomgeving, of door overdreven emoties wordt dit evenwicht al gauw verbroken. De bedoeling van de Ayurveda is, dat iedereen voor zich uitzoekt welke levenswijze het beste is om dat evenwicht te herstellen en te behouden. Zo kan hij zijn gezondheid op peil houden. Ayurveda hecht daarbij veel waarde aan een juist dieet, de juiste voeding.

Aandoeningen van ernstiger aard kunnen worden behandeld door Ayurvedische artsen. Deze kunnen op de persoon en disbalans gerichte aanwijzingen geven voor het juiste dieet en technieken toepassen waardoor de onbalans kan worden hersteld, zoals door het geven van kruidenbaden en speciale massage’s met kruidenoliën, reinigingskuren en het toepassen van geneeskruiden. De technieken die toegepast worden zijn specifiek voor Ayurveda en worden door goed opgeleide therapeuten of artsen zelf gegeven.

Een Ayurvedisch arts zal zich dan ook niet beperken tot de medische kant: hij zal zijn patiënt aanbevelingen doen over het totale pakket waarin voeding, leefwijze e.d. – zoals we inmiddels hebben gelezen – een belangrijke rol spelen.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt veel gebruik gemaakt van kruiden, voeding, aroma’s, mineralen, kleuren, yoga, mantra’s en wordt grote nadruk gelegd op een goede levensstijl.

Ayurveda en voeding

Zoals eerder gezegd, moeten we, om Ayurveda als leer en geneeswijze toe te passen, eerst kijken naar onze leefwijze en voeding en hoe onze constitutie / tridosha is opgebouwd.

Ayurveda kent geen strakke regels in de zin van dat iets moet en niet mag. Toch worden bepaalde producten juist wel aangeraden en andere juist afgeraden. Het is afhankelijk van de constitutie en in het balans zijn van deze tridosha.

Uit de vijf eerdere genoemde elementen worden 3 basisprincipes ofwel de tridosha van het menselijk lichaam afgeleid.

De drie basisprincipes, de tridosha…

 1. Vata, bestaande uit lucht (vayu) en ether (akash)
 2. Pitta, bestaande uit Vuur (tejas) en water (jala)
 3. Kapha, bestaande uit water (jala) en aarde (prithivi)

De constitutie is te verdelen in 7 typen:

vata, pittha, kapha, vata-pitta, pitta-kapha, vata-kapha en vata-pitta-kapha.

Vata betekent eigenlijk beweging en staat voor ademhaling, de bloedsomloop, het zenuwstelsel en de geestelijke energiestromen. Ze is te vinden in o.a. de buikholte, dikke darm, huid, beenderen, oren.

 

guasha-150x150

Guasha

Guasha is een schraaptherapie welke afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Deze techniek is al enkele duizenden jaren oud. Er werd van oudsher geschraapt met diverse hulpstukken zoals bamboe, hoorn, lepels, koperen munten tot in deze tijd met de jadesteen.

In China is deze techniek, die toegepast werd als “huis-tuin- en keukenmiddel”, onder de loep genomen. Medische studie en praktische toepassingen hebben deze techniek uitgediept en een medische wetenschappelijke basis gegeven. Daaruit is de Guasha-techniek ontstaan.

Midden jaren ’70 krijgt Guasha bekendheid in Amerika door Arya Nielsen en pas in de jaren ’90 kwam Nederland in contact met deze therapie.

Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, opdat de huid niet beschadigt en anderzijds voor ontgifting van het lichaam (kruidenbestandsdelen). Nadat de olie is aangebracht begint het schrapen met de guasha-steen. Door deze schraaptechniek komen de afvalstoffen vrij die zich bevinden in het bindweefsel, spieren, gewrichten en zenuwstelsel. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding en het lichaam wordt gereinigd van afvalstoffen (verzuringsproces).

Guasha is een geweldige therapie die ingezet kan worden tegen meer dan 400 klachten en/of ziekten.

 

homeopathie-150x150

Homeopathie

Het woord Homeopathie komt uit het griekse “homoios” (gelijk) en “Pathos” (lijden), Homeopathie betekent letterlijk dus aan hetzelfde lijden. De homeopathie stelt, dat als je door bepaalde stoffen ziek wordt, dit in een sterk verdunde oplossing genezend kan werken.

Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de hele mens centraal staat. Als lichaam, geest en sociaal functioneren niet in evenwicht zijn kan een mens ziek worden. Het belang is dan ook om het evenwicht te herstellen.

Samuel Hahneman (1755/1843).

Homeopathie kwam in een primitieve vorm al voor bij de oude Egyptenaren. Pas in 1755, toen Samuel Hahneman zich ging toeleggen op deze geneeswijze, ontstond de grondslag waar de hedendaagse homeopathie nog steeds op verder gaat.

Hahneman werd ondermeer bekend doordat hij er achter kwam dat Kinine malaria tegen kon gaan. Verder werd hij – en daar gaat het hier over – bekend door de similia-wet. Hij kwam hier achter door tests op zichzelf uit te voeren. De similiawet betekent: het gelijke genezen met het gelijke. Bij een gezond mens kan een stof symptomen oproepen, maar bij een ziek mens kan diezelfde stof (heel sterk verdund) genezen. Dit werd verder de uitgangspositie om andere middelen uit te testen: de homeopathie was geboren.

Wat zit er in Homeopathische geneesmiddelen?

In homeopathische geneesmiddelen komen niet alleen planten voor, maar ook mineralen en dierlijke stoffen. Deze middelen stellen het lichaam in staat om een natuurlijk helingsproces te bevorderen. Door de minieme dosis van deze stoffen kan het lichaam blokkades opheffen die dit proces in de weg staan.

Sommige van deze stoffen zouden in onverdunbare vorm giftig kunnen zijn, maar door een proces van dynamisering (schudden) en zeer sterk verdunnen verdwijnen deze giftige stoffen en blijft er een krachtig geneesmiddel over. Elk middel wordt zo ontwikkeld dat het voor bepaalde klachten genezingsbevorderend werkt, maar vaak zijn er meerdere symptomen. Dan wordt het raadzaam om een homeopathische arts te raadplegen omdat die een persoonlijke samenstelling kan maken die op jouw lichaam goed werkt.

Homeopathische middelen kunnen vrijwel altijd gewoon ingenomen worden. Als je zelf een homeopatisch middel gebruikt, neem dan altijd maar 1 soort per keer, zo kun je controleren of het middel echt helpt.